andreenannetblok.nl

Sport en voeding

Drinken en eten tijdens een marathon!

Koolhydraten
Koolhydraten aanvullen tijdens de marathon is de sleutel tot het succesvol finishen van de marathon.
Zelfs ondanks je goede trainingsvoorbereiding kun je een marathon niet goed finishen wanneer je tijdens de magische loopafstand geen koolhydraten aanvult.
De hoeveelheid koolhydraten in de spieren en in het bloed die je gebruikt tijdens het lopen, is niet voldoende voor deze lange inspanning. Ook verlies je veel vocht (zelfs bij lage buiten temperaturen), welke moet worden aangevuld. Behalve koolhydraten moet je dus vocht aanvullen.
Deze combinatie van te korten zijn prima aan te vullen. Vocht neem je sneller op met koolhydraten en wat zout.

Koolhydraten neem je het snelste op in vloeibare vorm, mits de concentratie wel ongeveer 60-70 gram per liter is. Dit wordt een isotone dorstlesser genoemd die meestal door de wedstrijdorganisatie wordt aangeleverd bij de drinkposten.

Energiedranken vallen af want deze zijn te geconcentreerd en kunnen maag- en darmklachten geven. (tenzij je op ieder bekertje energiedrank een beker water drinkt).
Neem bij iedere drinkpost een bekertje dorstlesser en drink dit direct hardlopende op.
Het klotsen van de drank uit het bekertje kun je voorkomen door het bekertje met duim en wijsvinger aan de bovenzijde samen te drukken. Drink door het “tuitje”aan je mond te plaatsen. Sommige organisaties hebben al een bekertje voorzien met een sponsje waar de drank/water beter uit te drinken is.

Zelf je drank samenstellen en meenemen geeft je zekerheid.
Middels een drinkbelt met 2-4-6 flesjes en/of gelhouders kun je je eigen drank en/of gel meenemen en deze op een uitgekiend drinkschema tijdens de marathon nuttigen.

Voorbeeld
Een voorbeeld van een drinkschema voor een 3½ uur loper op de marathon vindt je hier onder (dit schema kan je natuurlijk voor elke looptijd op de marathon omrekenen en gebruiken)

Berekening
70 gram koolhydraten opname per uur (meer is niet effectief en eerder belastend voor maag en darmen) x 3½ uur = 245 gram. (meet dit af met een maatschepje voor een poedervorm of bepaal dit middels de hoeveelheid gel)
Neem je koolhydraten in op vast gekozen km-punten, bijvoorbeeld op: 4-9-14-19-24-29-34-39km. Meestal kun je als extra vocht (niet koolhydraathoudende drank) op 5-10-15-20-25-30-35-40km water van de organisatie nemen.

Wat neem je in?
Gebruik voor je drank een in water oplosbare complexe koolhydratensubstantie (gel of poeder)
Meng je koolhydraten-substantie(bijvoorbeeld PSP22 van SIS) met de hoeveelheid water wat je mee gaat nemen in je drinkflesje(s) of gebruik waterhoudende gels.

Stel: 4 flesjes met een inhoud van 150 ml, totaal 4 x 150ml =600 ml vocht
• Voeg de koolhydraten (in dit voorbeeld 245gram) toe aan 600ml water en meng deze.
• Voeg eventueel een smaakje toe middels een (klein) beetje limonade siroop van jouw favoriete smaak.
• Verdeel dit mengsel weer over je 4 flesjes van 150ml.

Hoeveel neem je van jouw drank in op de gekozen km-punten?
Inname van je koolhydraten is direct noodzakelijk om mee te gaan starten na enkele km’s van je marathon.
Het lichaam heeft namelijk nog tijd nodig om te zorgen dat de koolhydraten vanuit je maag via je darmen naar het bloed en tot slot als energie naar je spieren kan worden getransporteerd.
In dit voorbeeld zijn dat 8 punten (4-9-14-19-24-29-34-39km) = dus een half flesje per km-punt (75ml met ongeveer 30 gram koolhydraten) of een waterhoudende gel van ongeveer 25-30ml koolhydraten.
Neem op 5-10-15-20-25-30-35-40 km water van de organisatie.
Zoek wel van te voren uit of er daadwerkelijk water is op deze km punten. Zo niet dan pas je het schema een beetje aan.

Tips:
• Train op het drinken van bekertjes en train op het drinken van jouw samengestelde drank of gels in de juiste verhouding of als je kiest voor de drankvoorziening van de organisatie de aangebode energiedrank.
• Zorg dat je weet wat de organisatie schenkt en om de hoeveel kilometer er een drinkpost is.
• Ideaal is 60 tot 70 gram koolhydraten per uur: een liter dorstlesser dus. Dit is 5-6 bekertjes.
Dit is voor de meesten aan de hoge kant. Probeer in ieder geval per post een bekertje te drinken en bij hitte twee. Hoel langer je over een marathon loopt des te meer je zult moeten drinken.
• Beter is je eigen drank en/of gels mee te nemen in een speciale ‘drinkbelt’.

Wat eet je:

    

Eet of drink nooit iets nieuws tijdens en wedstrijd of zware training. Beperk je tot het bekende. Op den duur raken maag en darmen gewend aan een bepaalde mix van koolhydraten, vet en eiwit.

Ga dus nooit experimenteren.

              

Appelsap als sportdrank

hardlopen schema hardloopschoen hardloopschoenen runnersweb runners world runnersworld halve marathon beginners beginnen hardloopschema trainingsschema hardloopblessure hardloopkleding enkel enkels voet voeten knie knieen heup heupen blessure blessures pijn kuiten kuit hardlooptips training tips trainingstips hartslagmeter

Appelsap is echt een heel goede sportdrank (de troebele variant). Ja, gewoon, simpel,
doodnormaal, alledaags appelsap. In de kroeg wil je er niet mee gezien worden misschien, maar je spieren dompelen zich er maar al te graag in onder.


Appelsap heeft namelijk een behoorlijk lage glycemische index (GI). Dat is de snelheid waarmee – in dit geval traagheid – koolhydraten door de darm worden opgenomen en in het bloed terechtkomen. Amerikaans onderzoek waarbij atleten appelsap dan wel sportdrank kregen toegediend toonde dat onomstotelijk aan. De groep appelsapdrinkers vonden eenzelfde hoeveelheid trainingsarbeid makkelijker uit te voeren dan zij die een sportdrankje consumeerden. Bovendien had de eerste groep een gemiddeld lagere hartslag. Die lage GI zorgt voor een kleinere insuline-aanmaak. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en vertraagt ook de verbranding van vet. Vooral op de langere afstand is het belangrijk ook vet te verbranden. Is appelsap dan ook nog eens het
ideale afslankdrankje?

Drink voldoende tijdens het hardlopen

Hardlopen voeten voet verzorging schema hardloopschoen hardloopschoenen runnersweb runners world runnersworld halve marathon beginners beginnen hardloopschema trainingsschema hardloopblessure hardloopkleding enkel enkels voet voeten knie knieen heup heupen blessure blessures pijn kuiten kuit looptips training tips trainingstips hartslagmeter

We drinken te weinig, althans buiten de kroeg. Minstens 2 liter water per persoon per dag adviseren veel voedingsdeskundigen en afvalgoeroes.

Twee liter, dat is best een hele sloot. Als loper zweet je meestal behoorlijk. Dat is prima want via zweten raakt je lichaam de overtollige warmte veroorzaakt door verbranding kwijt en raakt je motor niet oververhit. Dus drinken wij lopers om de verliezen weer aan te vullen. Buiten die door transpireren extra verloren deciliters, hoeveel verschilt per persoon, hebben we een dagelijkse basisvoorraad nodig.

Om die goed in te kunnen schatten is de volgende formule ontwikkeld: je lichaamsgewicht in kilo’s x 22,8 voor mannen en x 20,2 voor vrouwen. Stel je weegt als vrouw 53 kilo dan dien je tenminste 53 x 20,2 = 1070,6 milliliter water per dag te drinken. Deze hoeveelheid komt dus boven op de door sporten verloren hoeveelheid en het vocht dat je normaal gesproken al via voedsel binnenkrijgt.

Duursport

Bij duursporten wordt het lichaam gedurende enige tijd belast. Voorbeelden zijn schaatsen, het lopen van marathons, triathlon, wielrennen, langlaufen, roeien, snelwandelen, bergbeklimmen en zwemmen (meer dan 400 meter). Voor een optimale energievoorziening van het lichaam hebben duursporters een koolhydraatrijke voeding nodig.

Veel koolhydraten

Bij langdurige, rustige belastingen verloopt de energievoorziening met name via de verbranding van zowel koolhydraten als vetten. Naarmate de intensiteit van de inspanning toeneemt, wordt steeds meer overgeschakeld op verbranden van suikers, met name glycogeen (een koolhydraat dat lijkt op zetmeel). Glycogeen is een snel bruikbare energiereserve van het lichaam die in de lever en in de spieren wordt opgeslagen. Door het glycogeen is de inspanning langer vol te houden. De voorraden glycogeen zijn echter beperkt. Hoe intensiever de spierbelasting, hoe meer gebruik wordt gemaakt van glycogeen. Daarom is het voor duursporters van belang over een zo groot mogelijke glycogeenvoorraad te beschikken.

Glycogeenvoorraad vergroten

Het is mogelijk de glycogeenvoorraad te vergroten door gerichte training te combineren met koolhydraatrijke voeding. Daarmee wordt de duur van de prestatie verlengd. Hiervoor is een voeding nodig met zoveel mogelijk koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood en andere graanproducten, rijst, pasta's als macaroni en spaghetti en peulvruchten. Ook is het gewenst zoveel mogelijk halfvolle en magere producten te gebruiken. Hierdoor wordt het energiepercentage van het vet zo laag mogelijk gehouden ten opzichte van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. Omdat koolhydraatrijke voeding een groot volume heeft, is het goed de voeding zoveel mogelijk over de dag te verdelen, bijvoorbeeld door naast de hoofdmaaltijden tussenmaaltijden in te lassen.

Voor en tijdens het sporten

Ongeveer twee uur voor het sporten moet er niet meer gegeten worden. Wel kan ter ondersteuning van de prestaties tijdens de laatste vijf minuten voor het sporten een koolhydraatrijke drank worden gebruikt. Tijdens het sporten is het belangrijk te blijven drinken. Het leegraken van de glycogeenvoorraad wordt uitgesteld door koolhydraatrijke tussendoortjes zoals fruit (een banaan is gemakkelijk en bevat veel koolhydraten), biscuits en snoep, preparaten als koolhydraatrijke dranken en halfvloeibare voeding, brood (krentenbol), ontbijtkoek. Een klontje suiker of druivensuiker helpen ook, maar slechts voor korte duur.

Sport en eten

Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water; het hoofdbestanddeel van bloed en ander lichaamsvocht. Het is een transportmiddel voor voedingsstoffen en afvalstoffen, maar zorgt ook voor de temperatuurregulatie van het lichaam. Voor goede sportprestaties moet de vochtbalans zowel voor, tijdens, als na het sporten in evenwicht worden gehouden.

Blijven drinken is essentieel

Tijdens het sporten produceert het lichaam meer warmte. Om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur daardoor te veel stijgt, verdampt het lichaam extra vocht door te transpireren. Door de lichamelijke activiteit versnelt ook de stofwisseling. De extra afvalstoffen die daardoor ontstaan verlaten het lichaam via de urine. Ook hiervoor is extra vocht nodig.

Al bij een vochtverlies van 1% van het lichaamsgewicht wordt de stofwisseling negatief beïnvloed en verminderen de prestaties. Als het lichaam behoefte heeft aan vocht, ontstaat een dorstgevoel. Dit ontstaat echter pas bij een vochtverlies van 2%. Bij het sporten is het daarom belangrijk te drinken voordat een dorstgevoel ontstaat. Bij duurinspanningen van een uur of langer is één liter vocht per uur aan te raden, zeker bij warm weer.

Water en sportdrankjes

Water is een goede dorstlesser die snel door het lichaam wordt opgenomen. Ook zijn er zogenaamde isotone en hypotone dorstlessers. Bij isotone drankjes is de concentratie van suikers en zouten (osmotische waarde) van de drank hetzelfde als die van het bloed, waardoor de drank snel in het bloed wordt opgenomen. Hoewel die concentratie bij hypotoon vocht juist lager is, wordt ook hierbij het water snel opgenomen. Het lichaam neemt gewoon water echter net zo snel op. Voor het vocht zijn deze speciale sportdranken daarom niet nodig. Wel leveren ze energie door de koolhydraten die ze bevatten. Energiedranken (hypertone dranken) bevatten relatief veel suikers waardoor ze niet geschikt zijn als dorstlesser.

 

 

 
 
Nieuw:
Oud-Hollandse Bitterkoekjescake!
Met gemak bak je met Koopmans Oud-Hollandse Bitterkoekjescake een ambachtelijk lekkere cake. Een rijke cake met stukjes bitterkoek: smeuïg en vol van smaak. Gewoon ouderwets lekker...
dat proef je!



Al sinds 1846 staat Koopmans in Nederland garant voor kwaliteit, authenticiteit en vakmanschap. De oorsprong van Koopmans is duidelijk te proeven in de Oud-Hollandse cakes. De lekkerste smaken, gebaseerd op authentiek Hollandse recepten en ingrediënten.

Probeer ook eens de Oud-Hollandse Appel-kaneelcake of Oud-Hollandse Tulband.

Koopmans Oud-Hollandse producten


Consumentenservice
Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Website: www.koopmans.com
E-mail: info@koopmans.com
Telefoon: 0800-0223306

    Lekker voor de herfst!

Bitterkoekjescake met rum en rozijnen



Moeilijkheidsgraad 5

Bereidingstijd
Bereidingstijd:  ca. 10 minuten (excl. wellen van de rozijnen)
Baktijd:  ca. 60 minuten

Benodigdheden
1 pak Koopmans Oud-Hollandse Bitterkoekjescake
200 g roomboter of margarine (op kamertemperatuur)
4 eieren (middelgroot)
4 el rum
100 g rozijnen
100 g poedersuiker
4 el rum
water

Keukengerei
cakevorm van 28 cm
mixer met garden


Oventemperatuur
Elektrische oven:  160°C
Heteluchtoven: 145°C
Gasoven: stand 2-3

Bereidingswijze
1.  Wel de rozijnen 60 minuten in de rum.
2. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
3. Vet de cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant licht met bloem of gebruik bakspray.
4. Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig.
5. Voeg de cakemix en eieren in 1 keer toe.
6. Roer het geheel met de mixer op de hoogste stand in circa 2 minuten tot een luchtig beslag.
7. Schep de rozijnen door het beslag en schep het beslag in de cakevorm.
8. Bak de cake in circa 60 minuten gaar en bruin. Haal de cake uit de vorm en laat deze met de bolle kant boven op een rooster volledig afkoelen.
9. Smelt de suiker met de rum en een beetje water in een pan om glazuur te maken. Schenk de glazuur over de cake en laat hard worden.

Kijk voor meer lekkere en verrassende Oud-Hollandse recepten op www.koopmans.com!

Maak je eigen bakboek aan op koopmans.com
 Maak je eigen bakboek aan! Sla je favoriete recepten op, wissel lekkere recepten uit, bekijk de handige bakfilms, geef anderen advies, vraag om baktips en maak nieuwe bakvrienden!

 
 
 

 


 


 

 

Balansdag Nieuwsbrief
06 augustus 2009
Tip: Brood als tussendoortje
Smeer 's ochtends een boterham extra. Dan heb je alvast een gezond tussendoortje voor later op de dag. In brood, vooral volkorenbrood, zitten veel vezels. Die geven een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt in calorierijke extra’s.

Weblog: de grote stad als feeder
Roeland is op vakantie in New York en verbaast zich over de eet- en drinkcultuur daar. Overal krijgt hij veel te veel te eten op veel te grote borden. Ook in Nederlandse steden komt hij dit fenomeen steeds vaker tegen. Het lijkt erop alsof de grote stad een 'feeder' is geworden: een monster dat mensen wil vetmesten. Zijn er mensen die dit herkennen en wat is de oplossing? Reageer!
Balansdag Nieuwsbrief                                                        12 maart 2009

pepers150 Gepeperde Balansdag

Ben je een echte liefhebber van spicy food? Je kunt prima een Balansdag houden zonder dat je in flauwigheden moet vervallen. Hoe hou je het leuk en pittig? We zetten een aantal smaakmakers voor je op een rij:


Smaakmakers

Kcal

Natrium (mg)

Sambal (1 theelepel)

0

140

Sambal natriumarm (1 theelepel)

0

0

Fijngemaakte Spaanse peper

4

1

Mosterd (1 theelepel)

5

150

Achterhoekse mosterd (1 theelepel)

25

1

Chilisaus (1 sauslepel)

25

250

Ketjap manis (1 eetlepel)

30

730

Ketjap natriumarm (1 eetlepel)

35

5

 

Zout

Behalve het aantal calorieën kun je ook letten op de hoeveelheid natrium. Eén gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Zorg dat je per dag niet meer dan 6 gram zout binnenkrijgt. Daar zit je al gauw aan, want in onze voeding zit meer dan genoeg zout.  Meer informatie over natrium .


Tips:

  • Op de menutips van een dagje Oosters zie je veel recepten met sambal.

  • Madame Jeanette is een geliefd pepertje in de Surinaamse keuken en is erg heet! Het zit ook in deze Surinaamse kippensoep , die geschikt is voor je Balansdag!

Meer pittige recepten voor een Balansdag:

 


Voeg deze recepten toe aan mijn kookboek .


Wist je dat...?

Het een fabel is dat je door pittig eten vet verbrandt? Wel is het zo dat mensen die niet gewend zijn om pittig te eten, last kunnen krijgen van diarree. Daardoor lijkt het alsof ze gewicht verliezen.

Monica Het moeilijke moment van Monica

'Ik heb moeite met boodschappen doen op een Balansdag. Alles lijkt twee keer zo aantrekkelijk'.






Jolande Jolande Hillen, diëtiste van het Voedingscentrum:
'Heel herkenbaar. Alles lijkt vooral heel aantrekkelijk wanneer je zelf veel trek hebt. Of je nu een Balansdag hebt of niet, dat maakt dan niet zoveel uit. Voorkom dat je met een lege maag de winkel ingaat. Ga liever winkelen na de maaltijd. Ook kan het helpen de paden met de voor jou lekkere dingen in de winkel over te slaan.'

Stuur op en win

We zijn nu twee-en-een-halve maand onderweg in 2009. Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Mail jouw (succes-) verhaal en maak kans op het Balansdag kookboek.

We doen het ook nóóit goed!

'Veel dunne mensen zijn toch gevaarlijk dik', kopt een ANP nieuwsbericht. Ongeveer de helft van alle dunne mensen heeft aan de binnenkant teveel vet. Een inwendige dikkerd wordt in de wetenschap een 'tofi' genoemd: thin outside, fat inside. Helaas, dit is géén grapje.
Aan de ene kant hoor je de media over ongezonde dunne mensen. Aan de andere kant lees je weer berichten over het grote aantal mensen met overgewicht en de risico's daarvan. Verwarrend! Kunnen we het ooit helemaal

Nieuwsbrief Balansdag                                             19 september 2008


Pasta met Italiaanse balletjes!

Hoofdgerecht voor 2 personen

Nodig:

  • 150 gram tartaar of mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • 2 eetlepels melk
  • peper, zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 theelepel oregano
  • 3 dl gezeefde tomaten
  • 1 laurierblad
  • 150-175 gram penne of andere pasta


Bereiding:
Meng het tartaar met een deel van de kleingesneden ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, het broodkruim, de melk, peper en zout. Vorm kleine gehaktballetjes en laat ze in de koelkast in een half uur opstijven.

Snijd de rest van de ui en het andere teentje knoflook klein. Fruit de ui en de knoflook in de olie tot het glazig is. Voeg de witte wijn en de oregano toe en laat de wijn op hoog vuur voor de helft verdampen. Voeg de gezeefde tomaten, het laurierblad, peper en zout toe en laat dit 10 minuten sudderen. Meng de gehaktballetjes door de saus en laat dit nog 15 minuten koken.

Kook de penne in ruim water met wat zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer 3 eetlepels kookvocht door de saus. Presenteer de saus over de penne. Lekker met roosjes broccoli.

Voedingswaarde per persoon: 530 kcal /2230 kJ, 31 g eiwit, 14 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet, 64 g koolhydraten, 4 g vezel.

Voedingswaarde van een portie pasta zonder saus maar met groente, (bijvoorbeeld broccoli): 570 kcal /2390 kJ, 36 gram eiwit, 14 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd vet, 67 gram koolhydraten, 10 gram vezel.

 

                          

Meer Italiaanse recepten:


                         

Stelling

Deze week is de campagne 'jij bepaalt 't, dus jij betaalt 't' van start gegaan, waarin aandacht wordt gegeven aan het bewust kiezen van je boodschappen. De stelling is deze keer: 'Als ik ook nog moet nadenken of mijn biefstuk in de wei heeft gestaan dan kom ik echt tijd tekort.' Reageer op het weblog .

Prijswinnaars

We vroegen drie weken geleden wat een slimme traktatie is op het werk. Er kwamen weer heel veel inzendingen binnen. Vorige week maakten we de eerste winnaar bekend, nu de overige vier winnaars.

Johanneke Klaassen heeft een lekkere caloriearme traktatie bedacht: beschuit (bijvoorbeeld volkoren) met een beetje halvarine en aardbeien. Andere winnaars zijn: Marita de Groot, Héleen Engbers-Koning en Resian Bongers. Zij winnen het boekje Gezond Genieten met de Schijf van Vijf.

Oproep: Pimp mijn recept

Over twee weken neemt Els weer een recept onder handen. Laat jouw favoriete eten veranderen in een lekker én gezond Balansdagrecept. Mail ons!  

 

 

Balansdag Nieuwsbrief                                                            26 februari 2009

koffie150

Koffie!

Voor veel mensen begint de dag met een bak koffie en sommigen drinken het zelfs de hele dag door! Ook op een Balansdag kan je prima koffie nemen. Het maakt wel uit hoeveel je ervan drinkt en wat je erin doet. In de ene koffiesoort zitten meer kcal dan in de andere. We hebben de bekendste koffiesoorten voor je op een rij gezet.

 


 

Koffiesoort
koffie zwart

Aantal kcal

Verzadigd vet in gram

Onverzadigd vet in gram

Zwarte koffie (kopje)

1

0

0

Espresso (kopje)

1

0

0

Koffie met melk (kopje)

15

1

0

Koffie zonder melk, met suiker (kopje)

20

0

0

Koffie met melk en suiker (kopje)

35

1

0

Koffie verkeerd (kopje)

40

1

0

Cappuccino (beker)

160

0

3

Macchiato (beker)

210

0

8

Irish coffee (glas)

350

11

8

 

Koffiemelk
koffie melk

Aantal kcal

Verzadigd vet in gram

Onverzadigd vet in gram

Cupje magere koffiemelk

5

0

0

Cupje halfvolle koffiemelk

10

0

0

Cupje volle koffiemelk

10

0

1

Zakje koffie witmaker/creamer

10

1

1

Cupje koffieroom

20

1

2


Koffieweetje
Dat koffie vocht onttrekt aan het lichaam is een fabel. Wel zorgt cafeïne in koffie ervoor dat het tempo waarin je vocht uitscheidt, wordt opgevoerd. Je moet dus sneller plassen. Maar de hoeveelheid vocht die je verliest blijft hetzelfde. Je plast dus niet meer dan wanneer je decafé drinkt.  Meer koffieweetjes .

Koffie en cholesterol

In ongefilterde koffie zitten de stoffen cafestol en kahweol. Deze zijn verantwoordelijk voor de stijging van het cholesterol in het bloed. Ongefilterde koffie gezet in een cafetière of percolator (ook wel 'kookkoffie' genoemd) verhoogt het cholesterolgehalte licht. Maar de effecten op het risico op hart- en vaatziekten zijn relatief gering. Meer over koffie en cholesterol .

Koffie-recepten


Voeg deze recepten toe aan mijn kookboek .

 

Annette Het moeilijke moment van Annette

'Ik heb moeilijke momenten vaak in het bijzijn van anderen. Bijvoorbeeld als ik met iemand ga lunchen. Dan is het gezellig en eet ik automatisch meer. Ook vind ik het lastig om 'nee' te zeggen tegen koek als ik bij iemand op de koffie ben.'




Patricia Patricia Ploeger, diëtiste van het Voedingscentrum:

'Gelukkig kunnen gezellig en gezond prima samengaan. Kies bijvoorbeeld zelf een locatie uit om te lunchen. Misschien ken je wel een lunchroom waar je een gezonde keuze kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een volkorenbol met magere vleeswaren en wat rauwkost of een bruin broodje mozzarella-tomaat. Ook een kleine maaltijdsalade is een goede keuze. 
Als je op bezoek bent, zeg dan gewoon 'nee dank je, ik heb een Balansdag'. Ben je er net na de lunch of voor het avondeten? Zeg dan dat je nog vol zit, of dat je de trek niet wilt bederven voor het avondeten.'

Gezond dus gelukkig

Hoe staat het met het geluksgevoel van mensen met een gezond gewicht? Zijn die gelukkiger dan mensen met een ongezond gewicht? De stelling van deze week is daarom:

'Mijn gewicht heeft geen invloed op hoe gelukkig ik me voel' Reageer!

Stuur deze nieuwsbrief door

 

 

Nieuwsbrief Voedingscentrum                                                     januari 2009

 

2009: Jaar vol goede voornemens

'Een gezond Nieuwjaar!' Wie wenst dat de ander niet toe? En toch: je moet er veelal zelf voor zorgen. Misschien heb je al lange tijd in gedachten dat je gezonder wilt gaan leven, maar komt het er niet van. Of je weet niet precies hoe. Zo blijft het goede voornemen weer een jaar in de kast liggen. Daarom het advies: gewoon DOEN. Hier alvast een nieuwsbrief met informatie, inspiratie en handvatten om jouw goede voornemens waar te kunnen maken!

 

Actie van de maand

Het Nieuwe Eten: stap voor stap gezonder eten

Met de start van de campagne 'Het Nieuwe Eten' gaat het Voedingscentrum slechte eetgewoontes te lijf. Niet door mensen een rigoureus nieuw eetpatroon aan te meten, maar door één slechte eetgewoonte tegelijk aan te pakken. Lees verder

 


Eten & gezondheid

Voornemen 1: Iets gezonder eten

Wat eet en drink jij zoal op een dag? Wellicht ontdek je bepaalde vaste gewoontes, die niet allemaal even gezond zijn. Kijk op welke punten jouw eetpatroon gezonder kan en pak die punten vervolgens stukje bij beetje aan, in je eigen tempo. Zo kun je ervoor kiezen om tussen de hoofdmaaltijden door niet alleen iets zoets te eten, maar dit af te wisselen met bijvoorbeeld een stuk fruit, een krentenbol of een glas (karne)melk. Of je gaat meer aandacht besteden aan het ontbijt. Maak in ieder geval een keuze. Bepaal vervolgens hoe je een eetgewoonte gezond wilt maken. Stel voor jezelf vast wanneer je gaat beginnen. Door het een tijdje te doen wordt dit vanzelf een gezonde gewoonte. Meer weten?

 

Eten & herkomst

Voornemen 2: Iets bewuster eten

We doen vaak in de haast onze boodschappen. Of sta je stil bij wat je koopt? Het etiket geeft veel informatie over het product, die zinvol (ingrediënten) en belangrijk (houdbaarheidsdatum) is. Op sommige producten, zoals rund- en kalfsvlees, staat ook waar het dier vandaan komt. Meer weten over het etiket? Lees verder

 


Eten & veiligheid

Voornemen 3: Iets goedkoper eten

Door de kredietcrisis zullen we de broekriem mogelijk wat aan moeten halen. Hoewel? Je kunt natuurlijk ook zuiniger leven door bijvoorbeeld restjes eten te bewaren tot de volgende dag of in te vriezen. Houd wel een aantal dingen in de gaten, zoals de temperatuur en de datum. Het is belangrijk dat het eten binnen 2 uur is afgekoeld voordat je het in de koelkast of in de vriezer zet. Zo voorkom je dat de temperatuur hiervan oploopt. Schrijf de datum en inhoud op de verpakking. Het is namelijk beter om kliekjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer te bewaren. Meer weten?

 

Voedingscentrum (inter)actief

Doe:

Start met Het Nieuwe Eten

Wil je gezonder gaan eten, maar weet je niet precies hoe? Hulpmiddelen zijn:

1. De online test 'Kies ik gezond' met gezondere en lekkere alternatieven.
2. De receptensite  over hoe je de gezondere alternatieven kunt klaarmaken.

3. Wil je regelmatig praktische tips ontvangen die je helpen bij je voorgenomen verbeterstap? Meld je aan op www.voedingscentrum.nl/hetnieuweeten .

 


De enquête 'Voedsel en Veiligheid' en win een kookboek!

De veiligheid van ons voedsel is een actueel onderwerp. Het Voedingscentrum wil graag jouw mening hierover weten. Vul de enquête in en maak kans op een Balansdag Kookboek!

 


Bestel:

De folder Het Nieuwe Eten . Met informatie over hoe je stap voor stap je eten gezonder kunt maken, hoeveel je per dag mag eten en wat je meer of juist minder kunt eten.

 


Lees:

  • Nieuwe etiketteringregels voor een consumentvriendelijk etiket. Meer.
  • Snel afvallen? Erica Terpstra schreef er onlangs een boek over. Lees verder

 


Ga:

Kijk rond in het bakkerijmuseum De Grenswachter in Luyksgestel (NB). In dit museum wordt nog steeds brood met de hand gebakken, zoals vroeger. De molenaar vertelt bezoekers alles over de molen. Leuk om te doen als gezin of als kinderpartijtje. Lees verder

 


Recept van de maand

rood lint

De lekkerste aperatiefjes!

rood lint

Krijg je veel bezoek met kerst? We helpen je graag! Zo maak je snel de lekkerste, gezondste en origineelste hapjes voor bij de borrel. Als je nog niks hebt afgesproken, dan is dit het moment om mensen uit te nodigen! Met deze hapjes wordt het zeker gezellig. En: je hebt zelf in de hand wat er wordt geserveerd!

kerstomaatjes Low-calories-spies
Ingrediënten: Kerstomaatjes, kleine augurkjes, komkommer en satéprikkers. Prik aan satéprikkers een kerstomaatje, klein augurkje en een stukje komkommer. Een erg knapperige en feestelijke snack! 10 kcal per stuk.

Zwart witjes
Ingrediënten: Roggebroodrondjes, Hüttekäse en zwarte olijfplakjes (pot). Beleg de roggebroodrondjes met Hüttenkäse (cottage cheese) en zwarte olijfplakjes. Simpel en lekker. 25 kcal per stuk.

fruitstok Kleursensatie
Ingrediënten: Aardbeien, kiwi, mango, banaan en satéprikkers. Snijd ze in schijfjes en prik ze in een leuke kleurcombinatie achter elkaar op de prikker. Oogt erg feestelijk! 20 kcal per stuk.

Meer alternatieve aperatiefjes !

En proosten maar!

Een biertje of wijntje mag af en toe best, zeker tijdens kerst. Geniet ervan. In dit overzicht zie je hoeveel calorieën er in de dranken zitten:

glazen 1 glas champagne: 55 kcal
1 glas bier: 85 kcal
1 glas witte wijn: 100 kcal
1 glas rode wijn: 120 kcal
1 glas rosé: 120 kcal


Vleestip

Wilhelmien vroeg ons hoe je kleine porties vlees in de oven kan bereiden, zonder dat ze droog worden. Een tip van Els:

Voor het braden van vlees in de oven moet het stuk niet kleiner zijn dan 750 gram. De braadtijd van kleinere stukken in de oven is namelijk te kort is om mooi bruin te bakken. Els adviseert om een grillpan of contactgrill te gebruiken voor kleinere stukken vlees.

  • grilvlees100 Grillpan : het gietijzer wordt heel heet, waardoor vlees of vis snel dichtschroeit en mals en sappig blijft. Dankzij de ribbels komt het vlees niet in aanraking met vet. Dit is daarom een vetarme bereidingswijze. 
  • Contactgrill: deze bestaat uit twee elektrisch te verhitten geribbelde platen. Omdat de hitte van twee kanten komt, heeft een contactgrill maar ongeveer de helft van de bereidingstijd nodig. Bestrijk de platen met een kwastje met wat olie en warm de contactgrill ongeveer 5 minuten voor.


Wilhelmien, gefeliciteerd! Je wint het boekje Gezond genieten met de Schijf van Vijf .

Weblog: Goede voornemens zijn onzin

Volgens een voedingskundige werken goede voornemens niet. Je zou er op de feestdagen extra van gaan eten. Maar denk jij dat dit echt zo werkt?  Reageer!

Stuur deze nieuwsbrief door

 

Balansdag-nieuwsbrief                                                                      4 juli 2008

Bewegen en afvallen

Bewegen heeft heel veel positieve effecten. Je voelt je fitter, slaapt beter en hebt minder risico op bepaalde ziekten. Ook helpt het om op gewicht te blijven. Maar: is je BMI wat te hoog en wil je kilo's kwijt? Dan is het vooral belangrijk minder te eten: beweging is meer ondersteunend. Om door beweging alleen echt af te vallen, moet je namelijk erg veel bewegen. Een uur intensief sporten is zo'n 475 kcal. Dat is een glas bier, een candybar en twee handjes chips. Als je structureel te veel eet, krijg je dat dus niet weggesport. Wel helpt beweging om een dieet beter vol te houden en om na het afvallen op gewicht te blijven.

Balansdag Barbecue Special

De Balansdag Barbecue Special helpt je om korte metten te maken met je verslaving aan vet vlees en knoflooksaus. Eigenlijk is dit een anti-Balansdag Barbecue Special. Want: als je niet te veel eet en drinkt, heb je ook geen Balansdag nodig. Klik hier

Pimp mijn recept

Volgende week in deze nieuwsbrief: het eerste recept dat helemaal gepimpt is voor een Balansdag. Dit is een succes dat we gaan herhalen. Je kunt dus nog insturen! Hoe zat het ook alweer. We kiezen een recept en laten het onder handen nemen door voedingskundigen en dé receptenspecialist van het Voedingscentrum. Met een paar slimme trucs worden zelfs de grootste caloriebommen geschikt voor je Balansdag! Of in elk geval...gezonder. Mail ons!

Weblog: denk zelf ook eens na!

Soms hoor je iemand iets zeggen over gezond eten waarvan je denkt: "Huh? Dat is toch helemaal niet gezond?" Waarom krijgt Heleens baby bijvoorbeeld ketchup? Lees het weblog en reageer

 

Nieuwsbrief Voedingscentrum                                                    september 2008

Nieuw seizoen, nieuwe kansen voor je gezondheid!

Niemand komt er meer onderuit: de vakantie is echt afgelopen. Tijd om weer naar werk of school te gaan. Heb jij ook vaak een nieuwjaarsgevoel bij de start van een nieuw seizoen? Een nieuw seizoen begint, met nieuwe kansen. Dus ook een mooie tijd om (opnieuw) te beginnen met gezond eten en bewegen. Begin september goed en pak na een goed ontbijt lekker de fiets naar werk of school.

Eten&gezondheid

Relax en geniet van ontbijt, lunch en diner

Een nieuw seizoen kan ook betekenen: nieuwe stress, en daardoor geen tijd voor bijvoorbeeld je ontbijt. Het is een mooi moment om met die houding te breken. Want rustig de tijd nemen voor ontbijt lunch en  diner is niet alleen een uitstekend anti-stressmiddel, maar is ook de basis voor een gezonde voeding en belangrijk om een gezond gewicht te houden. Maak er dus drie feest- en relaxmomenten van op een dag.  Lekkere recepten vind je hier .

Eten&herkomst

Groenten: wat wil je weten?

Eet twee ons groenten per dag. Dat advies kent iedereen inmiddels wel. Groenten zijn belangrijk omdat ze weinig calorieën en veel voedingsstoffen bevatten. Maar heb je je wel eens afgevraagd waar je groenten vandaan komen, en hoe ze zijn geteeld? Antwoorden op deze en op meer vragen over groenten vind je hier .

Eten&veiligheid

Kan ik dit nog eten?

Iedereen kent de twijfel wel. Je staat voor je voorraadkast, ziet talloze producten die je in een grijs verleden hebt gekocht en denkt: is dit nog wel te eten? Omdat er nog altijd hardnekkige misverstanden bestaan, volgt hier de informatie over de houdbaarheid . Als je een TGT-datum ziet staan, dat staat voor 'te gebruiken tot', dan kun je het product eten tot en met die datum. Na die datum zou je er ziek van kunnen worden. Zie je een THT-datum staan, dat staat voor 'ten minste houdbaar tot', dan is de kwaliteit gegarandeerd tot en met die datum. Daarna gaat de kwaliteit achteruit, zonder dat je meteen ziek hoeft te worden. Bij alles geldt: als de verpakking open is geweest, wordt de houdbaarheid korter.


Voedingscentrum (inter)actief

Bestel :
Folder Gezond genieten met de Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten. In deze folder krijg je snel een indruk wat gezond eten volgens de Schijf van Vijf inhoudt. Daarbij gelden de vijf regels van de Schijf van Vijf als leidraad: eet gevarieerd, niet te veel en beweeg, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met uw voedsel om. De folder staat vol met praktische tips.

Doe:
Ben je op zoek naar een leuk uitstapje in de herst?  Wat dacht je van Herfstfruit plukken ? Dat kun je doen bij Fruitteeltbedrijf Sonneveld in Benthuizen .

Lees:
Recente nieuwsberichten van het Voedingscentrum:
Voordelen van vis
Scholieren kiezen gezonder


Recept van de maand

Gezonde lunchrecepten voor op je werk:
Deens gevuld stokbrood
Pitabroodje met eiersalade

 

Het EK: laat je inspireren!

Morgen is het zover: het EK begint. Lekker veel voetbal kijken met vrienden en familie. Waarschijnlijk heb je de komende tijd vaker een Balansdag nodig. Want: als je op de bank zit met snacks en bier voor je neus, eet en drink je al snel meer dan nodig. Lees de EK-special om te zorgen dat je, net als Oranje, glorieus de groepswedstrijden doorkomt.

Sportzomertips: de Winnaars

Naast de EK-special kun je ook je voordeel doen met de tips van nieuwsbrief abonnee's voor een gezonde sportzomer. Bijvoorbeeld: maak een voetbalveld van gezonde snacks. Lees hier de drie winnende tips.

Mannen, mannen, mannen

Valt je ook iets op aan de winnaars van de tips? Precies: het zijn allemaal vrouwen. Terwijl juist mannen vaker last hebben van overgewicht. En: het vet zit bij mannen vaak op de buik, wat gevaarlijker is voor je gezondheid dan vet op heupen of billen. Daarom start het Voedingscentrum aanstaande maandag een campagne speciaal voor mannen. Kijk maandag op de site en speel Battle die Buik. Je maakt dan elke dag kans op een iPod Touch. Vanaf 9 juni vind je hier alle informatie voor sterke mannen

Bijtanken

Je hebt per dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Het is een fabeltje dat dit 1,5 tot 2 liter water moet zijn. Alle dranken tellen mee. Maar: voor de calorieën is het goed als je voor het grootste deel kiest voor water, koffie en thee zonder melk en suiker en calorievrije frisdrank. Zoete drankjes, ook vruchtensappen en yoghurtdrankjes, leveren snel veel calorieën. Dit geldt natuurlijk ook voor frisdrank met suiker en alcohol.
Schijf van Vijf - Vak 5. Dranken
Spa Watercoach: een hulpmiddel om genoeg te drinken

EK op het weblog

Ivo: "Als er nu één gewoonte in Nederland gezonder gemaakt kan worden, dan is het wel het snaaigedrag tijdens een gemiddelde voetbalwedstrijd." Lees verder en reageer.

Oosterse bloemkoolsoep


Maaltijdsoep voor 2 personen

Nodig:

  • stukje gemberwortel
  • 1 stengel citroengras (sereh of 1 theelepel serehpoeder)
  • ½ rode peper
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bloemkool (ca. 400 gram roosjes)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel kerrie
  • 4 dl bouillon
  • 100 gram gebraden kipfilet
  • 1 dl kokosmelk
  • sojasaus of ketjap
  • citroensap
  • koriander


Bereiden:
Schil het stukje gemberwortel en rasp het. Schil de stengel citroengras en snijd het malse deel van de stengel fijn. Snijd de peper klein. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein. Was de bloemkool en verdeel het in roosjes.

Fruit in de olie de ui met de knoflook, de gember, het citroengras, de peper en de kerrie. Voeg de bouillon en de bloemkool toe en kook de soep 10 minuten. Snijd de kipfilet in reepjes.

Pureer de soep in de keukenmachine of met een blender. Breng dit weer aan de kook, voeg de reepjes kipfilet toe en verdun de soep met de kokosmelk. Maak de soep op smaak met wat sojasaus, citroensap en royaal klein geknipte koriander.
Lekker met (naan)brood.

Voedingswaarde per persoon: 280 kcal /1180 kJ,23 g eiwit,16 g vet,
waarvan 2 g verzadigd vet, 12 g koolhydraten, 4 g vezel.


Voedingswaarde van de soep met 2 sneetjes brood: 450 kcal /1890 kJ, 29 g eiwit,17 g vet, waarvan 3 g verzadigd vet, 44 g koolhydraten, 7 g vezel.

Soeptips

Heldere soep is vrijwel altijd caloriearm, maar gebonden soepen tikken vaak behoorlijk aan. Met deze tips maak je je favoriete soep lichter:
-Roux light. Soep en saus wordt vaak gebonden met een roux van boter en bloem. Maar het kan ook met een mengsel van bloem en water. Dit bespaart per persoon zo'n 10 gram vet (90 kilocalorieën). 
-Binden met groente. Je kunt soep en saus ook binden met gepureerde groente, peulvruchten of aardappelen. Of strooi bijvoorbeeld aardappelpureepoeder door de soep.
-Yoghurt in plaats van room. Voor extra smaak worden vaak (zure) room en eierdooiers toegevoegd. In plaats daarvan kun je ook yoghurt op kamertemperatuur gebruiken. Roer de yoghurt van het vuur af door de soep of saus.
-Light varianten. Room Culinair, Room Fris, créme fraiche schenkbaar en Koksroom bevatten 20 procent vet, tegenover 35 procent in 'gewone' crème fraiche of slagroom. Per eetlepel scheelt dat twee gram vet. Deze sauzen blijven behoorlijk calorierijk en zijn dus minder geschikt voor je Balansdag.

Stelling: meer informatie moet!

"Op de verpakking zou meer informatie moeten staan over de voedingswaarde". Wat vind jij?

 

Balansdag Kookschool

Iedereen kan een paar kilo afvallen met een dieet waarbij je de regels volgt van de dieetgoeroe. Als je met het dieet stopt, is het vaak lastig om de kilo's eraf te houden. Vaak kun de strikte menu´s niet blijven volgen. Bijvoorbeeld omdat het te lastig of te duur is. Of gewoon omdat je niet de rest van je leven op een houtje kunt bijten. Bedenk daarom gezonde gewoontes die zo goed bij je passen, dat ze voor altijd bij je mogen horen. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat gezonder koken een tweede natuur wordt? Neem dit lange weekend de tijd om jouw manier van koken onder de loep te nemen. Wat gaat goed en wat kan beter? Met deze tips maak je een goede start!

1. Pimp je lievelingseten
Kijk of je jouw favoriete gerechten lichter kunt maken. Gebruik bijvoorbeeld geen spekjes maar hamblokjes. Of maak eens de helft klaar van je normale portie en neem er een dubbele portie sla en groente bij. Ben je dol op een knapperig korstje bij ovengerechten? Dat maak je ook door de helft van de kaas (liefst parmezaan of 30+ kaas) te vervangen door (volkoren) broodkruim. Hulp nodig bij het kiezen van gezonde producten? Kijk hier.
2. Ga bakkerellen
Gebruik bij het koken vloeibare bak- en braadproducten of plantaardige olie. Hierin zit onverzadigd (=oké) vet. Hard vet, zoals roomboter of pakjes margarine, bevat veel verzadigd (=verkeerd) vet. Veel mensen denken dat dit ook betekent dat oké vet minder calorieën bevat. Dit is niet zo. Hoe zorg je nou dat je wél profiteert van het gezonde onverzadigde vet zonder dat je eten te calorierijk wordt? Ga bakkerellen! Dit is een techniek om vlees lekker klaar te maken zonder overdosis olie. Lees hier hoe je moet bakkerellen.
3. Denk vezels, vezels, vezels
Natuurlijk zorg je op je Balansdag dat je genoeg volkoren brood en fruit in huis hebt. Dit zijn goede, vaak caloriearme producten voor onbijt, lunch en tussendoor die goed verzadigen. Maar: ook bij het avondeten zijn vezelbommen dé truc als je gezonder wilt kiezen. Kies voor veel groente en salade en combineer met zilvervliesrijst, volkoren pasta of aardappelen. Voedingsvezeltabel.
4. Vervang wit door rood
Ben je gek op mayonaise, gebonden soepen en roomsauzen? Doorbreek op je Balansdag je verslaving en vervang wit door rood. Denk aan ketchup, salsa, tomatensoep en -saus. Probeer het en je zult zien dat je het witte spul kunt missen. Ook op gewone dagen. Kijk hieronder voor rode recepten. 
5. Koken en proeven, niet snaaien en snoepen
Geniet bewust van koken en proef wat je maakt. Heb je de trek niet meer in bedwang? Prik vast in de sla of zet wat olijven neer. Bescherm jezelf en hou het aanrecht vrij van zakken chips en glazen wijn. Je eet en drinkt tijdens het koken vaak ongemerkt meer dan je van plan was.

Rode recepten

Op het weblog










Under construction

3 december 2007

Viscurry met tomaat

Voor 2 personen



Ingrediënten:

1 ui

1 eetlepel rode currypasta

1 eetlepel olie

½ pak passata di pomodori

200 gram koolvis

2 tomaten

50 gram garnalen

4 takjes koriander of peterselie



Bereiding:

1) Maak de ui schoon en snijd hem klein. Fruit de ui en de currypasta kort in de olie. Voeg de passata toe en kook dit een paar minuten.


2) Snijd de vis in stukjes. Was de tomaten en snijd ze in parten. Laat de vis in enkele minuten in de saus gaar worden.

3) Voeg de parten tomaat en de garnalen toe en warm het geheel goed door. Strooi er klein geknipte koriander of peterselie over.



Lekker met sperziebonen en rijst.



Voedingswaarde per persoon: 220 kcal /920 kJ, 30 gram eiwit, 7 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd vet, 10 gram koolhydraten, 3 gram vezel.



Voedingswaarde van een portie viscurry, sperziebonen en 3 grote lepels rijst: 480 kcal /2020 kJ, 38 gram eiwit, 8 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd vet, 75 gram koolhydraten, 9 gram vezel.

Klik hier om het recept uit te printen of toe te voegen aan je kookboek.

Zie ook Weblog Gezond Gewicht: komen gewone eters van mars?


Zin in zoet?

Soms is het lastig om de behoefte aan zoet te onderdrukken. Als baby vinden we zoet al lekker, de smaak zit al in de moedermelk. Dit in tegenstelling tot zout, zuur en bitter. Die smaken moet je echt leren eten en drinken. Je kunt ook proberen te wennen aan minder zoet, door bijvoorbeeld koffie en thee zonder suiker te drinken.
In veel producten zit geen suiker maar zoetstoffen, zoals suikervrije drop. Zoetstoffen zijn veilig. Kijk hier hoe het zit.

Zoete recepten voor je Balansdag:

 

Week van de Smaak

Tot en met 28 september is het de Week van de Smaak. In het hele land zijn er activiteiten rondom streek- en seizoensproducten en culinaire tradities. Je kunt deze week ook persoonlijke tips krijgen over jouw eet- en beweegpatroon in de Wateetenbeweegik-bus. Deze rijdt heel Nederland door.

Meer informatie:



Weblog

Maartje schrijft dit keer over vakantiegewoontes. Houd jij je er thuis ook nog aan? Reageer!

Prijsvraag: gerecht uit...?

Misschien heb jij op je vakantiebestemming inspiratie opgedaan voor een Balansdag-recept. Met ingrediënten die typisch zijn voor de streek waar je was? We zijn benieuwd. Mail het ons! De origineelste inzendingen ontvangen het Balansdag kookboek.